Почитувани колешки и колеги,,

Списанието кое го започнавме со намера да ви ги приближиме најновите научни сознанија за дијагностичко-терапевтски проблеми со кои се соочувате во праксата и да ве информираме за најважните препораки и упатства на најважните организации и институции за нивно решавање влегува во третата година од редовната публикација. Со ова би сакал да им се заблагодарам на сите што придонесоа за тоа: авторите, рецензентите, редакцијата, членовите на редакцијата, а особено на компанијата Галеника, на безусловната континуирана поддршка на овој проект.

Во 2024 година, како и досега, списанието ќе продолжи да објавува дела од сите области на медицинската наука и практика, обидувајќи се да ги задоволи вашите потреби за информации.

Во овој деветти број на списанието Galenika Medical Journal ќе ги читате делата на Проф. д-р Соња Смиљиќ (за влијанието на дислипидемијата врз заболувањата од артериската хипертензија) и Проф. д-р Катарина Лалиќ (за современиот пристап во лекувањето на дислипидемијата), Проф. д-р Бранислава Ивановиќ (за ноќната хипертензија) и Асс. д-р Ивана Буразор (за современи мерки на секундарната превенција кај избрани кардиоваскуларни пациенти). Во содржината на деветтиот број на списанието ќе најдете и трудови за рано откривање и лекување на недостаток на хормонот за раст кај возрасните (Проф. д-р Мирјана Докниќ), за третман на некомплицирани инфекции на уринарниот тракт кај постарите лица (Проф. д-р Нада Димковиќ), за превенција и третман на нарушувањата на здравјето на коските во менопауза (Проф. д-р Артур Бјелица). За овој број пишуваше и Проф. д-р Дејан Стевановиќ (за примена на минимално инвазивни хируршки процедури во третман на ректалните лезии), Невенка Илиќ (за влијанието на климатските промени врз здравјето на луѓето) и Нина Димитријевиќ (за дијабетесот во стоматолошката пракса).

Во следните броеви посебно внимание ќе посветиме на трудовите кои се занимаваат со терапијата на болката, дебелината, примена на антиагрегационата терапија, предизвиците за менталното здравје, педијатриските и онколошките проблеми, кои ги „кандидиравте“ како теми, но нема да ги занемариме ниту другите области.

Со желба да ве поттикнеме да го споделите вашето знаење и искуство со колегите на кои можеби ќе им биде корисно, објавивме конкурс за избор на најдобри оригинални и ревијални дела за оваа година. Конкурсот е отворен до крајот на 2024 година, а резултатите од конкурсот ќе ги објавиме до 31 март 2025 година. Авторите на најдобрите дела ќе ги наградиме, а наградените дела ќе бидат објавени во броевите што се планирани да бидат објавени во наредниот период.

Подеталните информации за објавениот конкурс можете да ги најдете на последните страници од овој број, како и на веб-страницата на списанието medicaljournal.rs. Трудовите, како и досега, може да се испраќаат по е-пошта на адресата info@medicaljournal.rs.

А ние продолжуваме понатаму…

ЗБОРОТ НА СПОНЗОРОТ

Драги колеги,

ГАЛЕНИКА, еден од најсилните брендови што со децении достојно ја претставува фармацевтската индустрија на Република Србија, оди чекор понатаму, со нескриена желба да помогне во развојот на силно професионално размислување во здравствената заштита на пациентите.

Свесни дека бурните времиња носат големи предизвици, особено за оние кои храбро стојат на првите борбени линии на заедничката борба, решивме да го поддржиме создавањето на ново научно списание од позиција на генерален спонзор, наменето за вас кои несебично секојдневно вложувате труд и знаење во зачувување на здравјето на нашето население.

Цврсто веруваме во идејата дека експертизата нема алтернатива и дека само со потпирање на медицината базирана на докази можеме да бидеме победници над секој постоечки и иден здравствен предизвик. Како компанија која со децении има препознатлива и неразделна улога на секојдневно ниво на вашата професионална пракса, заедно со вас се спротивставуваме на секоја болест или состојба на нашите пациенти, не пршувајќи за часови, денови, недели и години посветеност, туку фокусирани на стремежот кон здравствените придобивки на секој поединец. Денес, сакаме да помогнеме повеќе од кога било, сакаме да ги направиме референтните медицински податоци достапни за секој здравствен работник во нашата земја, на нивниот мајчин јазик. Решивме да успееме на тој пат и да не прашуваме колку труд ќе вложиме во оваа мисија.

Благодарение на храброста и професионалниот капацитет на Академијата за континуирана медицинска едукација, се раѓа ГАЛЕНИКА МЕДИЦИНСКОТО СПИСАНИЕ (GALENIKA MEDICAL JOURNAL), научниот билтен на Академијата за континуирана медицинска едукација. Силно веруваме дека оваа единствена стручна литература ќе биде корисна поддршка за вашиот понатамошен професионален развој.

Сакаме да го кажеме тоа на наш начин

ВИ БЛАГОДАРИМЕ ЗА СЕ ШТО ПРАВИТЕ.

Вашата Галеника

УПАТСТВО НА РЕЦЕНЗЕНТИТЕ